TAP 2 OPEN Bootcamp
7 - 8 Σεπτεμβρίου 2019
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο διήμερος διαγωνισμός καινοτομίας TAP 2 Open Bootcamp με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η δράση αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εμπειρίας που παρέχεται στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, μέσω της υιοθέτησης νέων διεθνών καλών πρακτικών, της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο του πολιτισμού και τη δημιουργία εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μέσα από διαδικασίες ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την ενίσχυση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο TAP 2 Open Bootcamp, συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 άτομα, διαγωνιζόμενοι, μέντορες, κριτές, στελέχη του πολιτισμού, εθελοντές και επισκέπτες.

Το Σάββατο συμμετείχαν πάνω από 30 ομάδες και την Κυριακή οι 25 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους για την ψηφιακή αναβάθμιση στους χώρους του πολιτισμού.


ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι 3 καλύτερες ομάδες θα βραβευθούν με χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 6.000 ευρώ.

awards-podium

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό μέρος όπου οι 25 ομάδες αφού σχεδίασαν την ιδέα τους, την παρουσίασαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης του TAP 2 Open Bootcamp. Κατά την διάρκεια του διαγωνιστικού μέρους, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε και μίλησε με τους διαγωνιζόμενους, και τους έδωσε συμβουλές για την δημιουργικότητα στον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τον κ. Γιώργο Καραμανώλη, Co-founder, CTO/CIO της Crowdpolicy, τον κ. Μαρίνο Ξυναριανό, Digital Innovation and Fintech Expert της Crowdpolicy, την κ. Βίκυ Ευαγγελίου μέλος ΔΣ του ΤΑΠ, την κ. Αγγελική Κουκουβού, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, τον κ. Χάρη Λιναρδάκη, IBM Cloud Leader, Greece and Cyprus και τον κ. Μιχάλη Ψαλλίδα, Managing Director της Crowdpolicy.

Η ομάδα Virtual Museums from Vr Production κέρδισε την πρώτη θέση και χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ. Η εφαρμογή τους αφορά την εικονική περιήγηση των επισκεπτών στα μουσεία και την αλληλεπίδρασή τους με τα εκθέματα μέσω Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα) συσκευών.

Η ομάδα EnvySoftworks κέρδισε την δεύτερη θέση και χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ. Υλοποίησε εφαρμογή η οποία ενισχύει την εμπειρία του επισκέπτη και περισσότερο των παιδιών — επισκεπτών ενός αρχαιολογικού χώρου. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να παίζει ένα ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσης από το κινητό του, βρίσκοντας τις απαντήσεις μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Η ομάδα HeliosVR κέρδισε την τρίτη θέση και χρηματικό βραβείο 1.000 ευρώ. Υλοποίησε εφαρμογή με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μουσειολόγους να φτιάχνουν τις σημάνσεις με άμεσο και φιλικό τρόπο.


Σχετικοί Σύνδεσμοι:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

cosmote-logo
IBM-logo
Goodys-logo