Ο Δρ Ευάγγελος Γερασόπουλος είναι Διευθυντής Έρευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EEA). Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών «Φυσικής Περιβάλλοντος» από το ίδιο Τμήμα. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο πεδίο της Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Δυναμικής. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία (Τμήμα Βιογεωχημείας, Mainz) στον τομέα της Επιστήμης Αερολυμάτων και στη συνέεια μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη της μεταβλητότητας των αερολυμάτων και των αερίων ιχνοστοιχείων, σε απομακρυσμένα θαλάσσια περιβάλλοντα.
Εκλέχτηκε Κύριος Ερευνητής στο ΕΑΑ το 2006 και από το 2011 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Eρευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.
Πέραν των ερευνητικών του δραστηριοτήτων κατείχε ή κατέχει ενδεικτικά τις παρακάτω θέσεις ευθύνης: Μέλος του Συμβουλίου Προγράμματος της Διακυβερνητικής Ομάδας Γεω-επισκόπισης (Group on Earth Observations (GEO) των ΗΕ (2015 – σήμερα), Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Γεω-επισκόπισης (2014 – σήμερα), Μέλος της Ομάδας Συντονισμού του EuroGEOSS (Παγκόσμια Πρωτοβουλία στο GEO από πλευράς EC, 2017 – σήμερα), Μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) για το Περιβάλλον και την Ενέργεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014 – 2016), Μέλος του Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (2017-σήμερα), Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ποιότητας του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Χημείας (ΕΑΧ/ΕΑΑ) (2007 – σήμερα), Μέλος της Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering Committee) του πρότυπου, διεθνούς ερευνητικού παρατηρητηρίου ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory) στη Μεσσηνία (2010 – σήμερα).
Έχει συμμετάσχει/συντονίσει συνολικά 30 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Εθνικούς Πόρους και είναι επίσης συν-εκδότης στο περιοδικό “Atmospheric Chemistry and Physics” EGU/Copernicus (5-y IF: 5.9). Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου SMURBS (SΜart URBan Solutions), το οποίο χρηματοδοτείται από την πλατφόρμα ERA-PLANET του Ορίζοντα 2020, υπό την ομπρέλα του Συστήματος Συστημάτων Γεω-απεικόνισης (GEOSS) και του προγράμματος Copernicus. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκατομμυρίων Ευρώ, μια συντονισμένη συνέργεια 19 ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, προερχόμενων από 12 Ευρωπαϊκές χώρες, με αντικείμενο «έξυπνες πόλεις και ανθεκτικές κοινωνίες».